Плюс няколко съвета за приготвяне, за да постигнете най-здравословното детско меню
Снимка: Shutterstock
„Полезно и разнообразно“ – с тези думи започва всяка книга за детското хранене. И те звучат чудесно, но много от нас се лутат в избора на най-правилно детско меню. И, като изключим някои плодове и зеленчуци, които са всепризнато ценни за малките, не бързаме да въвеждаме дадени продукти, по различни причини: притеснения, че образуват газове, че може да предизвикат заболяване, защото „една приятелка така каза“…
Ето обаче 10 храни, които са доказано важни и полезни за здравето и растежа на малките. Обясняваме не само защо, но и ви даваме примери как да ги приготвите.
Яйца
Почти идеалната храна за деца, защото се усвояват лесно и съдържат фолиева киселина, желязо и холин, белтъчини и витамини А, D и Е.
Снимка: Guliver / iStock
Сварете едно твърдо яйце, пюрирайте жълтъка и смесете с кърма или млечна смес до консистенция, с която бебето може да се справи. Можете да давате от 8-ия – 9-я месец, а след това и варени белтъци, а също и омлет, нарязан на малки късчета.
Масло
Не се страхувайте от мазнините – тяхната роля за развитието на детския мозък и нервната система е отдавна доказана. Наситените мазнини и холестерола не бива да се изключват от менюто на децата до 2 г. Освен това мазнините засищат, помагат по-добре да се усвояват мастноразтворимите витамини и правят храната по-вкусна.
Избирайте органично масло, за да намалите въздействието на пестициди и не забравяйте да включите и други източници на мазнини: авокадо, зехтин, мляко и сирене.
Боб и леща
Бобовите растения са богати на белтъчини и желязо, на фолиева киселина, цинк и манган. И макар че някои родители твърдят, че децата им не приемат боб и леща добре и дупетата им се подсичат от тях, не е зле да въвеждате след първата година по мъничко от тях.
Накиснете боба за няколко часа или за една нощ във вода, след това прецедете и варете, като изхвърлите първите две води. Варете на тих огън, докато омекне съвсем.
Червената леща можете да приготвите съвсем бързо, тя увира лесно за 10-ина минути.
Пюрирайте сварените боб или леща или оставете цели, ако детето е по-голямо от годинка. Добавяйте ги в супи, салати и яхнии, когато е готово към по-сложни ястия.
Риба
Сьомга, риба тон, херинга и сардина са незаменими източници на полиненаситени мастни киселини, които са изключително важни за развитието на мозъка и доброто зрение, тъй като подпомагат нормалното функциониране на ретината. Тези киселини са особено полезни за децата през първите две години.
Снимка: Shutterstock
На най-малките можете да приготвите риба като просто я запечете, отделите много внимателно всички кожи и кости и пюрирате. За по-големичките просто почистете добре рибата и нарежете на малки парчета.
Подправки
Когато приучите детето към твърда храна, постепенно започнете да го храните с ястия, които приготвяте за цялото семейство. Този преход не бива да бъде рязък, затова добавяйте в детските манджички различни подправки, за да свикне малкото към бъдещото меню. Разбира се, трябва да избягвате люти и солени подправки, например чили – детският стомах е все още слаб, за да се справи с него, острите подправки давайте чак след 7-годишна възраст.
Но можете да предложите ябълково пюре с щипка канела, салата с магданоз, цветно зеле с настъргано мускатово орехче, мусака с риган, супа топчета с кайма с кимион, риба с лимон… В съвсем малки количества в началото.
Популярни митове за детското хранене
Пшеничен хляб
Някои родители ограничават децата в консумацията на продукти, съдържащи глутен с надеждата, че така след време ще намалят риска от развитие на цьолиакия.
Но, въпреки многото изследвания, които доказват вредата от глутена, има и анализи, които говорят за това, че пълното му отсъствие в храненето на детето може дори да увеличи риска от развитие на това автоимунно заболяване.
Снимка: Shutterstock
Затова за малките деца е полезно от време на време да ядат каши, пшеничен пълнозърнест хляб или галета.
Кисело мляко без добавки
Да избирате такова мляко, когато супермаркетите преливат от киселомлечни продукти с всевъзможни вкусове изглежда странно, но работата е там, че кисело мляко с ароматизатори и вкусови добавки може да съдържа до 3 чаени лъжички захар в малка опаковка. Така детето лесно ще свикне със сладкия вкус и след това няма да иска да яде обикновено кисело мляко.
Снимка: Shutterstock
Затова до година и половина давайте на детето чисто мляко без нищо и избирайте такова с масленост не по-висока от 2%.
Червено месо
Смята се, че първата „възрастна“ храна за детето трябва да бъде каша, но изследване на Американската академия по педиатрия доказва, че в менюто на малките може и трябва да се добавя червено месо. Желязото и цинкът, съдържащи се в него, се абсорбират много по-добре, отколкото от зърнени култури.
Снимка: Shutterstock
За да подобрите усвояването на тези елементи, комбинирайте месото със зеленчуци, богати на витамин С, например кюфтенца в доматен сос.
Тофу
Лекари препоръчват да въведете този вид сирене в детското меню след една година, въпреки че то се явява потенциален алерген. Тофу съдържа желязо, цинк и много белтъчини – неслучайно е основна храна на вегетарианци и вегани.
Можете да печете, задушавате и варите тофу и да приготвяте с него и основни блюда, и десерти. То е меко, лесно се храносмила и детето ви вероятно ще го хареса.
Марина Атанасова по материали на parents.ru
В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари